
Värmdös
Ungdomsråd
Ungdomsinflytande
Hur kan vi öka ungdomsinflytandet?
1
Utbilda politiker!
Vi kommer hålla en workshop kring ungdomsinflytande för politiker i Värmdö Kommun
2
Besöka kommuner!
Det finns många städer och kommuner som kommit längre än Värmdö i arbetet med ungdomsinflytande. Genom att besöka några av dem kan vi förhoppningsvis få tips och inspiration!
3
Vi vill orda en debattkväll där ungdomar får chansen att debattera mot varandra. På så sätt får de chansen att träna på argumentationsteknik vilket kan vara till nytta hela livet.
Debatt mellan unga!
Ungdomsrådet har skickat ut en enkät 116 personer i åldern 13-16 år där frågorna handlar om ungdomsinflytande och politiskt intresse. Syftet var att ta reda på om Värmdös ungdomar vet vad ungdomsinflytande är, samt hur de ser på sina möjligheter att påverka beslut som tas i kommunen. Detta för att kunna utveckla ungdomsinflytandet inom Värmdö kommun.
I undersökningen svarade hela 42% att de inte vet vad ungdomsinflytande är, samtidigt som endast 6% känner att de har en mycket stor eller ganska stor chans att påverka beslut i kommunen.
"Inflytande är inte att få folk att lyssna, utan att få folk att bry sig, ta åt sig och vilja förändra på samma sätt som vi vill"
- Medlem i ungdomsrådet
"Ungdomar måste börjas tas på allvar"
"Vi är inte framtiden. Vi är här och nu!"
"Vi är en del av samhället"


Jag tror att vi först och främst måste prata mer om ungdomsinflytande, förslagsvis på samhällskunskapen i grundskolan. Hur ska ungdomar kunna påverka om de inte ens vet att de har chansen? Värmdö Kommun måste enas om en definition av ungdomsinflytande för att vi ska veta vad vi ska lära ut. Jag tror att en ökad kunskap om ämnet kan öppna ögonen för den makt vi ungdomar borde ha, även då många av oss inte har rösträtt.
På frågan ”Om Du hade makten att påverka vad som helst inom Värmdö Kommun, vad vore det första som du skulle ändra på?” fick vi många blandade svar. Dock var vissa ämnen vanligare än andra.
Det kommunens högstadieelever vill vara med och påverka är: (öppna svar)
-
Kollektivtrafik
-
Skolmat
-
Ungdomsbostäder
-
Idrottsanläggningar
-
Fler ungdomsaktiviteter
Det märks att våra respondenter har tankar kring mycket som rör politik då många av svaren vi fick var utförliga och ”eftertänkta”. Det skrevs om bättre arbete med flyktingar och vassare arbete mot ensamhet och mobbning i skolan. Man efterfrågar även mer miljövänliga energikällor, speciellt på Brunns Skola som fortfarande värms upp med olja. Gällande skolmat handlade var det inte främst att skolmaten skulle vara godare, utan att den skulle vara ekologisk, närproducerad, eller i alla fall svenskproducerad och lagad på bättre råvaror med mindre halvfabrikat.
Då hela 43% svarade att de var intresserade av politik, och 51% av samhällsfrågor, så borde kommunen absolut ta tillvara på dessa tankar för att bibehålla intresset. Om ungdomars tankar och idéer inte tas tillvara på så tror jag dessa intressen kommer dö ut.
"Flyktingar. Jag skulle bygga en byggnad där de kan leva och lära sig så att de kan få jobb."
- Högstadieelev
"Man borde få upp synen för ensamma barn och ungdomar. Speciellt i skolan där många både behandlas illa och det finns många ensamma."
Högstadieelev på Brunn
Vi ställde även frågan om vad som är viktigast för politikerna att satsa på. Svaren blev:
-
Kollektivtrafik
-
Skola
-
Arbete mot kriminalitet